Rudi in Gorazd Hiti

Rudi Hiti

Rojen 04. 11. 1946 v Kurji vasi na Jesenicah. Hokejsko kariero je začel pri trinajstih letih, leta 1959 na Jesenicah, kot mladinec.

Rudi Hiti plaketaV sezoni 1962/63 je igral za HK Kranjska Gora, kjer je prvič igral člansko državno prvenstvo. Naslednjo sezono je igral državno prvenstvo za HK Kranjska gora, mednarodne tekme pa že za HK Jesenice. Leta 1964 je že prvič odigral za člansko reprezentanco Jugoslavije v Grazu proti Avstriji.

V sezoni 1966/67 je prvič z Jesenicami osvojil državno prvenstvo.

Od leta 1968 do sezone 1973/74 se je zgodil prestop štirih najboljših igralcev iz HK Jesenic v HK Olimpija in z njimi dvakrat osvojil naslov državnih prvakov.

Leta 1970 je prvič dobil ponudbo iz NHL lige. Odšel je v moštvo CHICAGO BLACKHAWKS v camp. Odigral je ekshibicijsko tekmo, kjer pa je dobil plošček v čeljust in bil je prisiljen oditi domov.

Leta 1972 pa je prišla prva prava ponudba iz LOS ANGELES SHARKS za dobo treh let. Takrat pa so bila v Jugoslaviji zlata leta hokeja in je v HK OLIMPIJA dobil za dobo dveh let višjo ponudbo kot v LOS ANGELES SHARKS.

Z letom 1974 pa se je začelo naboljše obdobje v njegovi hokejski karieri. Tisto leto je prvič zaigral za italjanski klub ALLEGHE in tam ostal dve leti. Ker so bila takrat pravila v Jugoslaviji izredno striktna, v tujino si lahko odšel šele ko si dopolnil 28 let, ni mogel oditi v Nemčijo in Švico, kjer je bilo že vse dogovorjeno, tam se je namreč prvenstvo začelo že 1. septembra, v Italiji pa novembra. Tako mu ni ostalo drugega kot da se preseli v Italijo. Najboljša leta so nedvomno bila od sezone 1976 do 1980, ko je igral za HC BOLZANO, KJER JE V ŠTIRIH LETIH OSVOJIL TRI NASLOVE DRŽAVNIH PRVAKOV ITALIJE. Njegova številka 13 je v Bolzanu še vedno nedosegljiva.

Leta 1980 se je za dve leti vrnil v Olimpijo.

1982/83 – 1984/85 se je zopet vrnil nazaj v Italijo. V drugo ligo v HC COMO kot trener – igralec in popeljal klub iz druge lige v prvo.

1985/86 je sezona ko je bil drugi trener v HK BOLZANU, istočasno pa je igral za HK JESENICE vse tekme, ki se niso križale s tekmami BOLZANA. Zanimiva informacija, ki je v današnjem času nemogoča je da je takrat v 7 dneh spal le eno noč. Odigral je za Jesenice vse tekme PLAY OFF, polfinale in finale, ko so v finalu trikrat s 5 : 3 premagali Partizan Beograd. Tako je z Jesenicami pri 40 letih osvojil z njimi svoj drugi naslov državnega prvaka in lepšega zaključka igralne kariere si ne bi želel.

Leto 2009 - Rudi Hiti je bil sprejet v dvorano slavnih.


Gorazd Hiti

Gorazd, mlajši od bratov Hiti, je hokejsko kariero je začel pri 14 letih kot mladinec hokejskega kluba Jesenice.

Pri petnajstih je že sodeloval v članski kategoriji HKKranjska Gora, kot obetaven igralec pa se je že pri 19 letih pridružil svojemu bratu Rudiju v tedaj najboljši ekipi HK Jesenice.

V sezoni 1971/72, pri 22 letih, se je za pet let preselil k največjemu rivalu - ljubljanski Olimpiji.

Po dopolnjenih 28 letih se je Gorazd v sezoni 1977/78 preselil v italijanski hokejski klub Bolzano, kjer si je kruh služil tudi njegov brat Rudi. Brata Hiti sta zelo zaznamovala italijanski hokej, saj sta poleg igralskih karier bila zelo uspešna tudi v trenerskih vlogah. Predvsem Gorazd je v mnogih klubih po Italiji kot igralec (Bolzano, Asiago, Renon) in pozneje kot trener mladinskih selekcij (Renon, Feltre, Fassa, Laces, Pergine) deloval več kot 20 let.

Na reprezentančnem nivoju sta brata Hiti zabeležila zelo uspešno zgodbo. Rudi Hiti še danes drži rekord po udeležbi na svetovnih prvenstvih (17), medtem se z visokim številom (14) ponaša tudi Gorazd, ki je poleg tega sodeloval še na treh olimpijadah.

Svoj največji uspeh je Gorazd na reprezentančnem nivoju dosegel na Svetovnem prvenstvu v Ljubljani leta 1974, ko je bil izbran v All Stars ekipo ter se okronal z nazivom najboljšega strelca in napadalca.

Največji uspeh jugoslovanske reprezentance pa se je v njegovem spominu zapisalo leto 1973 in tekma z Ameriko, ki se je končala 6:6 - jugoslovanska reprezentanca je končala osma na svetu. To je do zdaj naša najboljša uvrstitev v zgodovini hokeja.

V Sloveniji je Gorazd Hiti med leti 1996-1999 deloval kot trener HK Sportina Bled.

Od 1999-2004 pa je bil trener reprezentanc do 18 in 20 let. Danes Gorazd Hiti, s svojim bratom vodi uspešne mednarodne hokejske kampe za otroke in skupaj vodita hokejski klub na Bledu, kjer svoje znanje in entuzijazem prenaša na mladi rod.

V sezoni 2008/09 ga je Hokejska Zveza Srbije imenovala za selektorja mlade srbske reprezentance.

Kontaktni podatki

Informacije HDD Bled
HOKEJSKO DRSALNO DRUŠTVO BLED
LJUBLJANSKA CESTA 5
4260 BLED

Telefon:
041/672-084

E-mail:
info AT rudi-hiti DOT si