Novice

JESENIČANI DOLGO LOMILI AMERIČANE

18. Avgust 2011, 20:56

Ne včernem obračunu prvega dne 19. poletne hokejske lige Rudi Hiti so Acroni Jesenice s 3:1 premagale Ameriško študentsko ekipo North American United. Pri slednjih se je izjemno izkazal vratar Justin Sand, ki je preprečil višji poraz svoje ekipe, za katero sta zaigrala tudi Žiga Svete in Tevž Burazin.

Drugo srečanje 19. poletne hokejske lige Rudi Hiti na Bledu sta odigrali ekipi North American United in Acroni Jesenice. Pri prvih sta se predstavila tudi Žiga Svete in Tevž Burazin, ki še nimata podpisanih pogodb za prihajajočo sezono, tako da jima turnir na Bledu služi kot priložnost za dokazovanje skavtom, ki so prišli na Bled. A kdo je gospodar v Ledeni dvorani na Bledu so že v prvi minuti srečanja pokazali igraci v rdečih dresih. Ob koncu prve minute je danes na papirju domačega vratarja, Justina Sanda preizkusil Jure Dolinšek, le dve minuti kasneje pa je isti igralec še enkrat nevarno sprožil proti nasprotnim vratom. Gostje so nato čez dobre pol minute presenetljivo povedli, ko je z močnim strelom z desne strani Gašperja Krošlja presenetil Brian Hennessey. Krošelj je zadetek ob igri z igralcem več prejel med nogami. Jeseničani na odgovor niso čakali dolgo. Slabi dve minuti po vodstvu ekipe NAU je Jaka Ankerst po lepem samostojnem prodoru ob igralcu več matiral celotno obrambo domačih in na koncu še vratarja Sanda. Tudi po izenačenju smo lahko spremljali živahno srečanje. Jeseničani so znova dobili prednost igralca več, nevarno je poskusil Andrej Tavželj, vratnico pa je zadel James Sixsmith. NAU preko Hennesseya ni uspel povesti, potem ko se je slednji izmuznil obrambi rdečih. Neuigrana ekipa NAU je novo izključitev pridelala v 9. minuti,ko se je na klop za kaznovane usedel Žiga Svete. Železarji preko poskusov Tavžlja, Anttija Puse in Marjana Manfrede niso zadeli. Igra se je nato do konca prvega dela vendarle malce umirila, vse poskuse strelov pa sta uspešno ukrotila Krošelj na eni in Sand na drugi strani.

Drugi del srečanja so z izključitvami začeli Železarji, potem ko se je na klop za kaznovane usedel Žiga Grahut. Domači so resneje zapretili le z močnim strelom Angela Tadesca, ki pa je zletel mimo vrat. V hitrem in dinamičnem nadaljevanju srečanja brez prekinitev so za rdeče priložnost zapravili Židan, Cerkovnik, Bizalj in Sixsmith, za Američane pa Kevin Mixon. V 12. minuti nadaljevanja je bilo na ledu nekaj vroče krvi, zaradi katere sta na klop za kaznovane odšla Lukas Chaloupka ter Andrej Židan. Američan je dobil 2+2 minuti, tako da so Jeseničani imeli prednost igralca več. Izjemne priložnosti pred domačimi vrati žal v zadetek ni znal spremeniti Wacey Rabbit, še slabše pa se je zatem odrezal Ward, ki je po podaji kapetana Pretnarja z modre črte zgrešil prazna vrata. Tri minute pred koncem druge tretjine sta novi veliki priložnosti za Železarje zapravila Ankerst in Jan Berčič, ki Sanda nista matirala pred njegovimi vrati. Minuto kasneje je vajo omenjene dvojice ponovil še Rabbit, potem ko je njegov neoviran strel z leve strani zaustavil Sand. Na klop za kaznovane se je nato usedel Bizalj, le dve sekundi pred koncem drugega dela igre pa je Sixsmith zapravil novo priložnost za prvo vodstvo Železarjev danes.

V zadnjem delu srečanja so domačini hitro ostali z igralcem manj na ledu, a Jeseničani so bili znova neučinkoviti. Lepe priložnosti so imeli Ward, Tošič in Rabbit, a izid je ostal nespremenjen. Novo sanjsko priložnost je v sedmi minuti nadaljevanja zapravil Pretnar, ki je po odbitku strela Dolinška sam z desne strani in neposredne bližine moral matirati ležečega Sanda, a slednji je z neverjetno parado znova preprečil vodstvo Železarjev. Jeseničani so nadaljevali z zelo podjetno igro, a niti Tavželj, Rabbit in Pusa v 52. minuti srečanja niso uspeli matirati vratarja North American United. Na drugi strani bi kmalu nepazljivost Jesenic kaznoval Chaloupka, a je Krošelj dvakrat zapored pokazal dobre reflekse. Na poskus Američanov so odgovorili Jeseničani s streli Dolinška in Grahuta, po iznajdljivosti Rabbita pred vrati Sanda pa je na semaforju od 54. minute dalje vendarle pisalo 2:1 za Jesenice. Podala sta Sixsmith in Pretnar, Rabbit pe je izjemnega Sanda matiral s strelom po tleh ob desni vratnici. Domači so slabo minuto in pol pred koncem srečanja iz vrat potegnili Sanda, kar pa ni obrodilo sadu, prazna vrata pa je sekundo pred koncem srečanja zadel Antti Pusa in s tem postavil izid srečanja 3:1.

Pri kazenskih strelih, ki bodo morda v pomoč pri končni razvrstitvi so se zmage prav tako veselili Jeseničani. Sixsmith je Sanda matiral med nogami, Rabbit pa s strelom v zgornji levi kot. Na drugi strani je Krošelj ubranil strela Hennesseya in Juliana. 

Za igralca tekme sta bila izbrana Wacey Rabbit pri Jeseničanih in Justin Sand pri Američanih.

Izjavi po tekmi:

Shaun McTigue, igralec North American United:
"Na tekmo smo prišli dobro nabrušeni, a kmalu se je videlo, da smo v primerjavi z nasprotniki počasni in zato so Jesenice tudi prevzele pobudo. V igri nas je skozi celotno tekmo držal naš izjemni vratar, kateremu gredo vse zasluge za nizek poraz. Lahko bi bilo mnogo slabše. Jesenice so zelo dobro moštvo, zelo hitro, vseskozi moraš biti pozoren na njih. Takoj ko dobiš pak, nimaš niti časa pogledati okrog sebe, saj je igralec takoj pri tebi. So res zelo dober hokejski kolektiv. Sam sem sicer igral že proti Waceyu Rabbitu, o keterem sem vedel, da je dober igralec, kar je dokazal tudi danes."

Wacey Rabbit, napadalec Jesenic:
"Tekme nismo začeli najbolje, saj smo prejeli poceni zadetek. Vidi se, da še nismo uigrani in da se še vedno učimo drug o drugem. V drugi tretjini je igra vendarle bolj stekla, noge niso bile več tako težke. V zadnji tretjini smo se počutili najbolje, povedati pa je potrebno, da si nasprotna ekipa zasluži vse pohvale, saj so trdo garali, v vratih pa so imeli izjemnega čuvaja mreže. Če ne bi bilo njega, bi bil rezultat brez dvoma lahko mnogo višji. Naš cilj je napredovanje iz tekme v tekmo in to nam bo tudi uspelo, če se bomo učili na napakah, ki smo jih delali danes."

Rezultat:
North American United : Acroni Jesenice 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)
Hennessey 4.; Ankerst 6., Rabbit 54. (podaja Pretnar, Sixsmith), Pusa 60. (podaja Rabbit)

Nazaj na seznam

Fotogalerija