Novice

VEČNI DERBI ZNOVA ODLOČILI KAZENSKI STRELI

19. Avgust 2011, 22:32

Uvodni hokejski derbi v sezoni 2011/12 je pripadel igralcem Olimpije, ki so, tako kot na lanski izvedbi poletne hokejske lige Rudi Hiti, premagali Jesenice po kazenskih strelih, tokrat s 4:3.

Težko pričakovani prvi večni derbi v novi hokejski sezoni se je začel ob 19.30 uri pred skoraj povsem polno Ledeno dvorano na Bledu. V vratih sta začela Jean Philipp Lamoureux za Olimpijo in Michal Fikrt za Jesenice. V prvi tretjini srečanja smo lahko spremljali dinamičen in privlačen hokej, obe ekipi pa sta imeli nekaj zelo lepih priložnosti za zadetek. Pri Železarjih sta nevarnost pred nasprotnimi vrati sejali novi okrepitvi, Wacey Rabbit in James Sixsmith. Slednji je bil dvakrat sam pred vrati Olimpije, a plošček ni našel poti v mrežo. Pri Zmajih sta najlepše priložnosti zapravila John Hughes in Miha Verlič. Dvakrat se je izkazal jeseniški čuvaj mreže, enkrat pa je plošček za las zletel mimo stičišča vratnice in prečke. V prvem delu igre smo videli tudi nekaj vroče krvi. Prvič že v 9. minuti, ko sta se na kazensko klop odšla ohladiti Anže Ropret in Peter Bizalj, naslednjič pa malce pred koncem tretjine, ko so se na klop za kaznovane usedli Pusa, Sixsmith, Groznik in Cole. Po prvih 20. minutah prvega večnega derbija v sezoni 2011/12 je bilo torej 0:0.

Drugi del je Olimpija začela z igralcem več na ledu, najlepše priložnosti pa sta zapravila Fraser s strelom z modre črte in malo za tem Šachl, ki iz oči v oči ni premagal Fikrta. Oolimpija je do nove prednosti z igralcem več prišla v osmi minuti nadaljevanja, prvi gol na srečanju pa bi lahko dosegli Dervarič, Berlisk in Ropret. Premoč Olimpije v drugem delu se je nato še nadaljevala. Na polovici srečanja so Železarji slabe štiri minute morali igrati z igralcem manj, a po poskusih Fraserja, Dervariča in Ograjenška je izid ostal nespremenjen. Takoj po povratku s kazenske klopi je sam proti vratom Zmajev zadrsal Ankerst, ki pa je slabo zadel plošček. V 35. Minuti srečanja je znova zavrelo med igralci. Na klop so se tokrat odšli hladit Židan in Tošič pri Jesenicah ter Fraser in Goličič pri Olimpiji. V 37. Minuti je veliko priložnost za Zmaje zapravil še Mustonen, kazen pa je prišla v proti napadu, ko je Hafner lepo našel Puso, ki je zadel zgornji levi kot ljubljanskih vrat. Vodstvo Železarjev pa ni trajalo dolgo, saj so Ljubljančani že minuto kasneje izenačili. Gnečo pred vrati Jesenic je izkoristil Ropret. Do konca tretjine bi Olimpija lahko tudi povedla, saj so Jesenice znova ostale z igralcem manj na ledu, vodstvo zelenih pa je s parado ob strelu Hughesa preprečil Fikrt. Po drugem delu igre je na semaforju pisalo 1:1.

Zadnji del igre so začeli bolje igralci v rdečih dresih. Po nekaj polpriložnostih na obeh straneh so Jesenice v četrti minuti zadnje tretjine ob igralcu več na ledu lepo izigrali obrambo Olimpije in povedli z 2:1. Mladi Jan Berčič je pred vrati Lamoureuxa povsem samega našel novinca v dresu Železarjev, Lukasa Hvilo, ki je rutinirano zadel. Olimpija je na zadetek odgovorila s poskoki Mustonena in Mušiča, ki pa nista izenačila. V osmi minuti nadaljevanja so Zmaji ostali brez dveh igralcev na ledu, kar so Železarji hitro izkoristili. Po lepo odigrani akciji na modri črti, ko sta si podala Pretnar in Tavželj, je s strani Lamoureuxa matiral Sixsmith. 3:1 za Jesenice, a Olimpija se nikakor ni predala. V igro so se vrnili v 52. minuti, ko se je dobro znašel Eric Pance in znižal na 2:3. Pritisk Ljubljančanov se je stopnjeval in v 58. minuti se jim je to tudi obrestovalo z izenačujočim zadetkom. Po lepi podaji Ropreta je Fikrta matiral Fraser, ki se je na ledeno ploskev ravno vrnil s klopi za kaznovane. Do konca tekme večjih priložnosti ni bilo več, tako da so zmagovalca znova odločali kazenski streli. Tu pa podobna zgodba kot lansko leto; srečnejši oz. boljši so bili igralci Olimpije, potem ko je v tretji seriji zmagovalca odločil kdo drug kot Fraser. Pred tem sta bila pri Zmajih neuspešna Goličič in Žiga Pance, pri Železarjih pa niso zadeli Hvila, Sixsmith in Rabbit.

Igralec tekme na strani Olimpije je bil Petr Šachl, na strani Jesenic pa Michal Fikrt. Jutri se bo Olimpija udarila z ameriškimi študenti ob 16.00 uri, Jesenice pa bodo ob 19.30 uri igrale z Beljakom, ki je še edina neporažena ekipa na turniju.

Izjavi po tekmi:
Hannu Jarvenpä, trener Olimpije:
"Danes nam je uspel velik povratek. V drugi tretjini smo imeli veliko priložnosti, da bi zadeli ob igralcu več, a to nam ni uspelo. Ko pogledam nazaj, lahko vidim, da nismo dobili toliko kazni kot Jesenice, a tako je bilo danes. Na koncu je lepo zmagati po kazenskih strelih, sploh če je to na prvem derbiju v sezoni. Ponosen sem na svojo ekipo."

Klemen Pretnar, kapetan Jesenic:
"To je bila danes učna ura za nas. Čaka nas še veliko dela, imamo mlado ekipo. A ne smemo vedno iskati samo izgovorov. Dovolj časa že igramo hokej, da se zavedamo, da si takšnih napak ne smemo več privoščiti. Sicer pa so gledalci lahko videli dober hokej, ki je za derbi značilen. Za oko morda ne najlepši hokej, a tu se vedno igra trdo, na nož. Sreča pa je bila tokrat na strani Olimpije."

Rezultat:
Acroni Jesenice : Tilia Olimpija 3:4 (0:0, 1:1, 1:1)* - po kazenskih strelih
Pusa 37. (podaja Hafner), Hvila 44. (podaja Berčič in Ankerst), Sixsmith 49. (podaja Tavželj in Pretnar); Ropret 38., E. Pance 52. (podaja Šachl in Cvetek), Fraser 58. (podaja Ropret)

 

Nazaj na seznam

Fotogalerija