Novice

AMERIČANOM ZA KONEC SKALP OLIMPIJE

20. Avgust 2011, 18:30

Študentska selekcija iz ZDA je na svoji zadnji letošnji tekmi na poletni ligi Rudi Hiti s 4:3 premagala Tilio Olimpijo. Zadetek za Američane je dosegel tudi Tevž Burazin, Žiga Svete pa se je izkazal s podajo. Za Olimpijo so bili uspešni Fraser, Mustonen in Hughes.

Zadnji dan 19. poletne hokejske lige Rudi Hiti sta odprli ekipi Olimpije in selekcije ameriških študentov. Trener Olimpije, Hannu Järvenpää je po derbiju z Jesenicami včeraj zvečer počitek privoščil kapetanu Žigi Pancetu in Čehu Petru Šachlu. V vratih je začel Matija Pintarič, medtem ko je bil pri Američanih znova med vratnicama Justin Sand. Srečanje so njegovi soigralci začeli sanjsko, saj so že po prvi akciji po desni strani premagali Pintariča in v 9 sekundi tako preko Dava Wernerja povedli z 1:0. Prvi pravi strel na vrata NAU-a je prišel v 4. minuti, ko je poskušal Eric Pance. Z nekaj poskusi se je trudil tudi Aleš Mušič, po prodoru Ropreta pred Sanda pa so Američani ostali brez enega igralca na ledu. Zmaji so številčno prednost dobro izkoristili. Včerajšnji junak, Jamie Fraser, je najprej dvakrat poskušal proti vratom Sanda, v tretje pa je s strelom od strani po tleh le izenačil na ena. A s tem zadetkom rezultat prve tretjine še ni bil postavljen. Američani so namreč v 19. minuti ponovili vajo Zmajev in znova zadeli ter s tem povedli z 2:1. Pintariča je z neposredne bližine s strelom po tleh premagal McAleese. S tem je Američan postavil tudi končni rezultat prvega dela igre.

V nadaljevanju igre smo pričakovali pritisk Ljubljančanov v lovu na rezultat, a tega takoj nismo dočakali. V drugi minuti druge tretjine je danes nerazpoloženega Pintariča s strani premagal še McTigue, po podaji Žige Sveteta. Zmaji so nato vendarle pritisnili na vrata gostov, ki jih je znova reševal Justin Sand. Ob izjemnem prodoru Hočevarja med dvema branilcema Američanov je Sand plošček zaustavil z lovilko na golovi črti. Sledila je izključitev in prednost igralca več pri zelenih, ki pa ni obrodila sadu. Nevarno so poskušali Hughes, Pance in Goličič, a to je bilo tudi vse. Kazen je prišla z novega protinapada, ko je Pintariča med nogama premagal Tevž Burazin. 4:1 je bilo dovolj za predčasno menjavo Pintariča, ki je ubranil le tri strele. Na vratih Zmajev je tako dve minute pred načrtovanim vstopom stal Jean Philipp Lamoureux. Olimpija je nato vedno močneje pritiskala na vrata Sanda, veliko streljala, a vse do 32. minute ni prišlo do spremembe rezultata. To je prinesel Tomi Mustonen, ko je zaključil močan pritisk Zmajev, v gol pa je pospravil odbitek po strelu Mušiča. Preostali čas v drugem delu igre je zaznamovala še disciplinska kazen Lukasa Chaloupke, ter manjši boksarski vložek Boštjana Groznika nad Angelom Tadescom.

Zadnji del igre je z nevarnim strelom odprl Eric Pance, ob prvi igri z igralcem več pa so za Zmaje zapretili Mustonen, Fraser in Goličič. Z lepo akcijo sta malce kasneje nevarnost Sandu povzročila še Ograjenšek in Verlič. Pritisk Ljubljančanov je bil vedno hujši in kmalu je prišlo tudi do prednosti dveh igralcev več na ledu za Olimpijo. Tudi to Zmajem ni pomagalo do znižanja rezultata, nevarneje pa je poskusil Hotham. Vztrajnost se je naposled le poplačala, ko je tik po povratku drugega igralca pri Američanih na ledeno ploskev pritisk Zmajev kronal John Hughes. Američanom kljub temu ni padla volja, do konca so prikazali še vedno zelo zavzeto igro, pet minut pred iztekom srečanja pa so imeli celo prednost dveh igralcev več na ledu. Priložnost jim je služila bolj kot premor od vseh pritiskov Olimpije, prav to pa jim je na koncu morda dalo moči, da so zdržali in prišli do velikega skalpa na zadnji tekmi turnirja.


Loterijo kazenskih strelov so dobili igralci Olimpije, za katere je kot edini v prvi seriji zadel Eric Pance. Igralec tekme je bil pri slovenskih podprvakih Matej Hočevar, pri ekipi NAU pa kdo drug kot vratar Justin Sand. V večerni tekmi se bosta za prvo mesto na turnirju pomerila Beljak in Jesenice. Tista ekipa, ki bo zmagala (po rednem delu ali kazenskih strelih), bo zmagovalec letošnjega turnirja. 

Izjavi po tekmi:

Anže Ropret, napadalec Olimpije:
"Za poraz se ne moremo izgovarjati, da nismo imeli popolne ekipe. Imeli smo ogromno priložnosti, a plošček kar ni in ni hotel iti v gol. Popraviti bomo morali našo realizacijo, predvsem ob igri z igralcem več. Že pred srečanjem smo sicer vedeli, da imajo nasprotniki odličnega vratarja, to pa se je znova dokazalo tudi na današnji tekmi."

Tevž Burazin, napadalec NAU:
"Odigrali smo odlično tekmo, v kateri sem mnenja, da nas je Olimpija malce podcenjevala. Za nas je bilo danes res vse odlično, imeli smo super realizacijo, saj smo nenazadnje dosegli kar dvakrat več golov kot prej na dveh tekmah skupaj. Res je, da smo prejeli tri gole, vendar smo imeli odličnega vratarja. Moj zadetek je bila pika na i tega povabila in odraz mojega dela čez poletje."

Rezultat:
HDD Tilia Olimpija : North American United 3:4 (1:2, 1:2, 1:0)
Fraser 14. (Mušič, Verlič), Mustonen 33. (Mušič), Hughes 49.; Werner 1. (Juliano), McAleese 19. (Hunter), McTigue 23. (Svete), Burazin 27. (Maida)

Nazaj na seznam

Fotogalerija