Novice

ZVEZDNIK NHL-jagoda na smetani izrednega kampa

11. Julij 2011, 16:46

Intervju: Ron Flockhart

9 sezon NHL, več kot 470 odigranih tekem v najmočnejši ligi na svetu, skoraj 340 doseženih točk je dosežek napadalca Rona Flockharta, 50 letnega Kanadčana, ki pa ima še vsaj eno dobro lastnost. Ima občutek za delo z otroki. In seveda, nikdar ne pozabi na prijatelje. In ravno dobre prijateljske vezi so ga še tretjič zaporedoma pripeljale na Bled, kjer prijatelju in nekoč svojemu trenerju Rudiju Hitiju pomaga pri organizaciji mednarodnega hokejskega kampa bratov Hiti.

»Iz Britanske Kolumbije sem odpotoval v Toronto, od tu pa do Münchena v Nemčiji, kjer me je že čakal Rudi«, je nekoliko hudomušno pričel pogovor nekoliko navihani Ron in na tak način odgovoril kako se je znašel na Bledu in nadaljeval nekoliko resneje: »Rudija sem spoznal v Italiji, v Bolzanu, leta 1989, kjer je bil moj trener. Spominjam se ga kot velikega strokovnjaka in tak je še danes.«

A tudi Ron je z leti postal trener, strokovnjak za delo z mladimi. Njegovo tretje leto sodelovanja z Rudijem Hitijem tudi na področju organizacije hokejskega kampa, mu daje možnost za vpogled v delo v slovenskem hokeju, zaradi poznanstva z bratoma Hit pa tudi sam spremlja dosežke naših hokejistov. Zato je lahko podal tudi oceno slovenskega hokeja: »Slovenski hokej je poseben in zanimiv. Ima zanimivo zgodovino in lahko ste ponosni na to. Na tem kampu vsako leto srečam nekaj izjemnih mladih igralcev. Mislim, da dobro skrbite za svoj podmladek. Če bi slovenski hokej primerjal s kanadskim, bi našel veliko vzporednic kar se tiče kvalitete dela. Je pa neverjetno, da vam to uspe narediti na vsega sedmih pokritih drsališčih. Pri nas imamo več tisoč drsališč in mnogo mladih igralcev, ki igrajo hokej. Tako iz številnih mladih igralcev lažje izbiramo tiste resnično najboljše posameznike. V tem je največja razlika med hokejem v Kanadi in pri vas. Manjkajo vam številčnost in drsališča.«

Izkušnje, ki jih je Ron pridobil z leti, so neprecenljive. Kljub letom ostaja mojster rokovanja s palico, nekaj svojega znanja vsako leto pokaže tudi tečajnikom. Pa vseeno to ni vse. S čim lahko Ron najbolje pomaga mladim hokejistom? »To je dobro vprašanje. Mladim poskušam pomagati s pogovorom in z demonstracijo. Imam NHL izkušnje, lahko jim govorim o tem, lahko jim posredujem nekaj različnih tehnik, malih skrivnosti, ki sem jih pridobival z igrami vsa ta leta. In mislim, da jih mladi veliko tudi osvojijo in v pravih dvobojih tudi uporabijo,« je na to odgovoril simpatični Kanadčan.

Trenerska pot je Flockharta vodila tudi po mnogih podobnih kampih, kot je kamp bratov Hiti. Primerjava kampa v mali Sloveniji s kampi po širnih hokejskih deželah je bila naslednja tema najinega pogovora: »Hokej je v osnovi enak po celem svetu. Različni so le jeziki in seveda malenkosti. Lahko potrdim, da je Rudi zbral vrhunske trenerje, ki ceno kampu le dvigujejo. Učimo enake hokejske elemente in tehnike, kot jih učimo v hokejskih šolah v Torontu. Zato sem vesel, da sem del tega kampa in da si med seboj delimo izkušnje. Zato tudi hokej v Sloveniji lahko ocenim z zelo visoko oceno. Razumevanje igre, razumevanje hokeja je primerljivo z razumevanjem te igre drugod v razvitih hokejskih deželah. In ravno zaradi tega so ti hokejski kampi tako pomembni. Delamo enake vaje, treniramo na enak način, razvijamo hokejsko igro. Razlik praktično ni več veliko. Znanja imajo vsi precej, zato na ledu lahko zmaga le boljša ekipa.« Bled počasi postaja Ronovo poletno zatočišče. Gre vse skupaj le za hokej, ali je Bled tudi kraj za počitek in sprostitev, za oddih po naporni sezoni? »Pred tremi leti sem prvič prišel na Bled skupaj s svojim sinom. To je bila ljubezen na prvi pogled. Spominja me na moj rojstni kraj, na domače gore in jezero. Bled je preprosto prekrasen, rad sem tukaj,« je pogovor zaključil nekdanji zvezdnik NHL Ron Flockhart.

Foto in tekst: Drago Cvetanovič

Nazaj na seznam

Fotogalerija