Novice

Veliki derbi železarjem

17. Avgust 2012, 20:30

 Prvi veliki hokejski derbi v sezoni se že po tradiciji odigra ravno na Poletni ligi Rudi Hiti. Petkov večer je bil namenjen ravno temu dvoboju. Zaradi jeseniške hokejske zmešnjave grozi, da je ta derbi zadnji v zgodovini, pa to pretirano ni vplivalo na navijače. Bolj malo se jih je zbralo v blejski dvorani.

Vendar so prišli pravi navijači ene in druge ekipe. Na tribunah se je kamlu vnel navijaški dvoboj, tisti pravi, na ledu pa šele po tem, ko je naš olimpijec Iztok Čop vrgel prvi plošček. Čeprav na derbijih motiva nikdar ni manjkalo, je bilo očitno, da sta ekipi pred začetkom drugače motivirani. Ljubljančane čaka še dolga sezona in priprave se prilagajajo cilju na koncu. Jeseničani niti ne vejo kaj jih čaka, zato so v srečanje krenili zelo odločno. Prikazali so igro, ki je značilna, jeseniška. Veliko kombinatorike, veliko podaj, veliko drsanja je tisto kar je krasilo železarje. Zmaji na drugi strani so igrali bolj racionalno, pobudo prepustili nasprotniku in iskali svoje priložnosti v dolgih akcijah. Uspešni so bili že na samem začetku, saj je že v peti minuti zadel Scott Freeman. Jeseničane to ni ustavilo, bržčas jih je še bolj motiviralo. A kljub boljši igri, svoje premoči niso znali unovčiti z zadetkom. Priložnosti so bile izredne, po izdelanih akcijah, plošček pa ni zadel cilja.

Kar ni zadelo cilja v prvem delu, je zadelo v drugem. Najprej je natančno akcijo ob igri z oigralcem več z zadetkom zaključil Sašo Rajsar, dobri dve minuti kasneje pa se je v podobni situaciji najbolje znašel Miha Brus. Hiter rezultatski preobrat je spet razvnel navijače, ki so naredili pravo navijaško kuliso. Vodstvo Jesenic je prebudil Ljubljančane, ki so krenili odločneje v napad in poskrbeli, da je Aleš Sila imel veliko dela. Ob koncu druge tretjine se je zmajem ponudila priložnost v igri petih proti trem, uspešnost pa je bila enaka, kot pred tem na strani Jesenic. Minimalna prednost železarjev je obljubljala bojevitih zadnjih 20 minut, še posebaj uvodni minuti, saj so Ljubljančani na odmor odšli s prednostjo igralca več.

Prva polovica zadnje tretjine je minila v igri petih proti štirim, v treh primerih je prednost imela Olimpija, v enem pa Jesenice. Zmaji so poskušali prednost izkoristiti, vse sile usmerili v napad in železarje stiskali pred njihov gol. A ti so se srčno branili in na vse načine poskušali preprečiti veselje velikemu rivalu. Ob novi prednosti za Jesenice se je priložnost ponudila Jeseničanom, Matic Boh pa je, tako kot vse srečanje, branil odlično. Kljub izrednim obrambam, pa Boh ni uspel preprečiti novega veselja jesneiških hokejistov in njihovih privržencev. Po strelu Andreja Židana se je Miha Brus izredno znašel in plošček spravil pod prečko v mrežo. Olimpiji ni preostalo drugega, kot še dvigniti stopnjo agresivnosti, ki pa je vodila v nove prekrške. Vse to je olajšalo delo železarjem, ki so prednost mirno ohranili vse do konca srečanja. Zmaga Jesenic je bila zaslužena in je dokaz, da hokejski duh na Jesenicah še ni umrl.

HDD Telemach Olimpija : HK Jesenice 1:3
(1:0, 0:2, 0:1)

Ledena dvorana na Bledu. Gledalcev: 900. Sodniki: Korošec, Škofic, Pahor, Čamdžič.

Strelci: 1:0 Freeman (Mušič, Pance, 5.), 1:1 Rajsar (Dolinšek, 26., PP1), 1:2 Brus (Erman, 28., PP1), 1:3 Brus (Židan, 53., PP1)

Tekst in foto: Drago Cvetanovič
Nazaj na seznam

Fotogalerija