Rudi Hiti

Sinonim za ledene uspehe:
RUDI HITI

Na 177 tekmah v dresu reprezentance je dosegel 84 zadetkov in je dvokratni udeleženec Olimpijskih iger..

Hokejsko kariero je Rudi Hiti začel leta 1959, v domačem klubu HK Jesenice. V sezoni 1962/63 je prvič zaigral za čansko vrsto na državnem prvenstvu.
Naslednjo sezono je igral državno prvenstvo za HK Kranjska gora, za HK Jesenice pa je igral že mednarodne tekme.
Naslednjo sezono je bil izbran v državno selekcijo Jugoslavije in v Gradcu nastopil na tekmi proti Avstriji,
Leta 1970 je prvič dobil ponudbo ameriške lige NHL. Zanj se je zanimal klub Chicago Blackhawks. Hiti je zapustil Slovenijo in odpotoval v ZDA, kjer naj bi za novi klub odigral ekshibicijsko tekmo, ta pa bi odločila ali bo s klubom podpisal profesionalno pogodbo. Na tekmi ga je plosček zadel v čeljust, poškodba pa je zapečatila njegovo sezono.
Leta 1972 so se zanj resno zanimali pri Los Angeles Sharks, ponudili so mu tri letno pogodbo, a do prestopa ni prišlo.
Jugoslavia je imela v tistih časih stroge predpise glede prestopov športnikov v tuje klube. V tujino je smel tekmovalec oditi po dopolnjenih 28 letih.

Leta 1974 je prestopil v italijanski klub Alleghe, s katerim je podpisal dveletno pogodbo. Zanj so se sicer zanimali tudi klubi iz Nemčije in Švice, vendar z njimi ni mogel začeti pogovorov, ker se je pri njih sezona začela že 1. septembra.
Hiti je predpisano starost dopolnil šele novembra, ko pa se je začela sezona v Italiji.
Med sezonami 1976 do 1980 je igral za HC Bolzano in s klubom kar trikrat osvojil naziv državnih prvakov Italije, sam pa je postal legenda v klubu. Njegova številka 13 je v Bolzanu se vedno nedostopna novim igralcem.
Leta 1980 je za dve leti odšel v ljubljansko Olimpijo, nato pa se je ponovno vrnil v Italijo. Tokrat je v drugoligaškem klubu HC Como prevzel vlogo trenerja in
istočasno igralca, klub pa je pod njegovo taktirko iz druge lige napredoval v prvo.
V sezoni 1985/86 je bil drugi trener v HK Bolzano, istocasno pa je za HK Jesenice igral tekme, ki se niso križale s tekmami Bolzana. Tako je z Jesenicami pri 40 letih osvojil svoj drugi naslov državnega prvaka, po koncu te sezone pa prenehal s tekmovalno kariero.

 

Kontaktni podatki

Informacije HDD Bled
HOKEJSKO DRSALNO DRUŠTVO BLED
LJUBLJANSKA CESTA 5
4260 BLED

Telefon:
041/672-084

E-mail:
info AT rudi-hiti DOT si