Novice

Švedsko znanje za slovenske vratarje

11. Julij 2011, 16:36

Intervju: Peter Andersson

Peter Andersson, 47 letni Šved, je pred dnevi prvič prišel na Bled. Strokovnjak za delo z vratarji, je po končani hokejski karieri aktivno stopil v trenerske vrste, sodeloval na številnih šolanjih in jih opravil z odliko. Svojo hokejsko kariero je v celoti odigral na švedskem, kjer je bil član štirih klubov. Precej bolj kot igralska, pa je razgibana njegova trenerska pot. Znanje podaja varovancem na domačih tleh, pa tudi v ZDA, Rusiji, Turčiji in sedaj tudi v Sloveniji. Je eden tujih strokovnjakov, ki poučuje udeležence mednarodnega hokejskega kampa bratov Hiti.

Kako vas je pot zanesla na Bled? Ste pred prihodom poznali brata Hiti in njun hokejski kamp?

Švedska hokejska zveza je prejela povabilo s strani bratov Hiti, ki sta iskala trenerja vratarjev. Naša zveza je nato stopila v kontakt z menoj, mi posredovala nekaj osnovnih informacij in projekt me je pričel zanimati. Pristal sem na ponujene pogoje in brata Hiti sta me najela za ta kamp. Seznanjena sta bila z mojo trenersko zgodovino. Delal sem namreč v Turčiji, Rusiji, doma na švedskem in v ZDA. Nimam težav z jezikom, saj dobro govorim angleško in tudi v tem pogledu ni bilo nobene omejitve glede normalnega poteka treningov. Sicer pa je to moj prvi obisk na Bledu, bratov Hiti pred tem nisem poznal, niti nisem poznal njunega dela.

Bi lahko podali oceno slovenskega hokeja? Kakšen je vaš pogled na hokejski razvoj v Sloveniji?

Nekaj podatkov o slovenskem hokeju imam. Seveda mi je znano, da vaša reprezentanca občasno nastopa v elitnem tekmovanju, vaše mlade reprezentance tudi niso ravno daleč od preboja med najboljše reprezentance na svetu. Ste zanimiva hokejska dežela. Povsem razumljivo je, da se težko obdržite v družbi reprezentanc na najvišjem nivoju, saj je vaš izbor igralcev precej skromen. Za še boljši razvoj, za korak k vrhu bi potrebovali precej večjo bazo igralcev. Konkurenčnost bi ob tem pripeljala do še boljših igralcev in večjega izbora teh. Nekega velikega napredka v vašem domačem prvenstvu ni, kljub temu vam uspeva izšolati odlične posameznike.

Velik del slovenskih reprezentantov bo ali je že igralo na Švedskem. Vam je to znano?

Kar veliko dobrih slovenskih hokejistov bo prihodnjo sezono igralo v švedskih ligah. V tem vidim veliko pozitivnega, če gledamo na vso stvar s stališča reprezentančnih dosežkov in nastopov na svetovnih prvenstvih. Slovenski igralci so znani kot spretni hokejisti in imajo široko hokejsko znanje.

Bi lahko že primerjali slovenski in švedski hokej po nekaj dneh dela pri nas?

Zelo težko bi na to odgovoril že tako kmalu. Tehnično znanje večine hokejistov na tečaju je zavidljivo. Vsi so zelo marljivi in hitro sprejemajo novitete. Morda je največja razlika v taktičnem delu vodenja ekip in predvsem v sami organizaciji v klubih.

S trenerskim delom ste si pridobili precej izkušenj. Kako vaše znanje lahko pomaga tem mladim fantom.

Moje trenersko znanje je mešanica mojih izkušenj in znanj ostalih mojih kolegov s katerimi sem sodeloval v vseh državah, kjer sem delal. Moja vizija hokejskega vratarja – mlade vratarje sam največkrat opozarjam na dve zelo pomembni stvari. Prva je nenehno ponavljanje posameznih elementov, ki jih hokejski vratar uporablja skozi igro. Vratar mora čim večkrat ujeti pak, ga znati odbiti, pri tem uporabljati palico in obe rokavici. Pomembno je delo nog. Vse to je potrebno nenehno ponavljati vse do avtomatizma. Šele od tu naprej je možno razvijanje drugih vratarskih tehnik. Vratar mora znati uporabljati svoje telo, mora čim dalj ostati visoko. Šele ko vratar osvoji te pomembne osnove gibanja, je moč razvijati tudi ostale tehnike. Na tem kampu imam zelo zanimiv izziv. Poučujem tako zelo mlade, kot tudi nekoliko starejše hokejske vratarje. Njihovo znanje je različno. Vseeno pri vseh opažam določene napake in z njimi poskušam delo pričeti od začetka, s tem pa se izogniti že naučenim napakam.

Zanesljivo tole ni vaš prvi hokejski kamp. Sodelovali ste že na precej podobnih, zanima pa nas, kako bi lahko primerjali kamp bratov Hiti z ostalimi, na katerih ste že bili pred tem.

Zelo sem presenečen na kako visokem nivoju je vsa organizacija na tem kampu. Nikdar nisem sodeloval na kampu, kjer bi vsa organizacija potekala tako utečeno, kot tukaj. Pohvalim lahko logistiko, namestitev, objekte, ledeno ploskev, vse je res vrhunsko. Vse je tam kjer mora biti, je priročno in uporabno. Resnično sem zelo presenečen. Po drugi strani pa je potrebno pohvaliti tudi samo delo z mladimi hokejisti. Veliko je inštruktorjev na ledu. Morda pogrešam še kakšnega trenerja vratarjev. Pri nas na švedskem je v navadi, da je po en trener ob vsakem golu, saj je tako lažje spremljati posamezne vratarje in jim svetovati pri treningu. Morda so to največje razlike med blejskim kampom in kampi pri nas na švedskem. Ampak ta kamp je res neverjetno organiziran.

Kje so največje napake pri vratarjih in kaj jim največkrat svetujete?

Največkrat jim svetujem, da držijo rokavice nekoliko od sebe, s čimer pridobijo več manevrskega prostora, lažje in hitreje se gibljejo. Še bolj pomembno pa je, da mora vratar znati dobro in hitro drsati. Morda je to še bolj pomembno, kot pri igralcih, čeprav je mnenje mnogih ravno obratno. Vratarje ocenjujejo kot lene in počasne. Ampak to preprosto ne drži. Vratar opravi nešteto hitrih premikov v vratih. Vse to je drsanje in če pri tem ni hitrosti, vratar ne more biti uspešen. Zato pri mojem načinu treninga vseskozi ponavljam – drsanje, drsanje, drsanje! Torej dve najbolj pomembni točki vratarjev sta drsanje in položaj rokavic.

Kako vam je sicer všeč na Bledu?

Bled mi je zelo všeč. Navdušile so me gore, vsa ta narava, pa še jezero je prelepo. Čeprav sem si ogledal precej fotografij, preden sem prišel sem, sem nad videnim in doživetim zelo navdušen. Tukaj je kot v raju. Zelo sem srečen, da sem s partnerko lahko prišel sem in zanesljivo to ni moj zadnji obisk.

Foto in tekst: Drago Cvetanovič
 

Nazaj na seznam

Fotogalerija